sweetlollo

Julbakar :)

Publicerad 2013-12-07 19:09:00 i Mat och Bakverk,

I morgon är det andra advent och äntligen har snön kommit, hoppas att den är här för att stanna, det blir så ljust och fint ute med lite snö :) Solen skiner idag, det blåser lite och så är det alldeles lagom kallt ute idag också (ca -7 grader). Idag jobbar min älskade eftermiddag så jag har planerat att slå på julmusiken och ställa till med julbak :) Jag tycker att det är så härligt när juldofterna börjar sprida sig i huset :) Först blir det hembakat vörtbröd, det är mitt måste till jul och nyår. Jag har aldrig tidigare provat att baka vörtbröd så det är spännande att se resultatet, men den första limpan av två ser klart godkänd ut i alla fall ;) Jag har använt mig av en bakform på 2 liter till limporna, det blev alldeles lagom :)
 
 
Recept på Vörtbröd (bakat på Santa Maria Vörtmix)
25 g smör
1 dl sirap
1 flaska/burk (33 cl) julöl
50 g jäst
1 påse vörtmix 
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev 0,5 dl russin
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och vörtmixen. Blanda tills jästen smält.
2. Tillsätt vetemjöl och rågsikt och ev russin. Blanda i hop till en smidig deg.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
4. Arbeta degen till två limpor. Lägg i brödformar eller på smord plåt. Låt jäsa ca 40 minuter.
5. Grädda i 175-200 grader i 30-40 minuter.
6. Pensla några gånger under gräddningen med varmt vatten.
7. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och öl. Värm degvätskan till 37 grader.
 
 
Jag har använt mig av lättöl i degen och så har jag uteslutit russin eftersom det inte hör till mina favoriter.
Jag bakade på två påsar vörtmix, jag fick ut två stora limpor på det :) Sen så använde jag mig av två bakformar på 2 liter vardera till limporna, det blev alldeles lagom, tycker jag :) Jag lät degen jäsa först 40 minuter, sedan knådade jag ut degen och stoppade ner dem i lätt smorda formar, lät dem jäsa i 40 minuter till och sen har jag gräddat dem i ca 40 minuter i 175 grader :)
 
Under senare delen av eftermiddagen och kvällen nu så har jag ägnat några timmar till att baka Lussebullar :) Jag är själv inte lika förtjust i saffran som Magnus är, men det hör julen till och så ska de ju avnjutas med varm glögg, vilket jag har varit och köpt hem nu under kvällen. Ska värma på lite glögg till Magnus kommer hem från jobbet i kväll, tror jag, så ska han få lite nybakat :) 
 
 
Recept på Lussebullar
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 burk kesella
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
2 påsar saffran (á 25 gram)
ca 1,8 dl vetemjöl
 
Gör så här:
1. Smält smöret/margarinet. Häll i mjölken och värm till ca 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av degvätskan och lös upp jästen. Häll över resten av degvätskan.
3. Blanda ner kesellan, socker, salt och saffran i degvätskan.
4. Rör ner vetemjölet och arbeta degen smidig och glansig tills den släpper skålen.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 20-30 minuter.
6. Baka ut bullarna. Låt jäsa igen i ca 20-30 minuter.
7. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin.
8. Grädda i ca 220-250 grader tills bullarna är gyllenbruna.
 
 

Om

Min profilbild

Louise

Jag är en glad och sprallig tjej som är född och uppvuxen i Hasselfors ett mindre samhälle i Närke. Jag är utbildad förskollärare och lärare i grundskolans tidigare år (förskoleklass-årskurs 6) vid Örebro Universitet, och arbetar sedan januari 2012 som förskollärare. Jag flyttade upp till Bjursås i Dalarna (Falu kommun) i december 2011 och blev sambo med min Magnus. Mina största intressen här i livet är djur och natur, fotografering, resa, musik och quiltning och det är väl ungefär det som den här bloggen kommer att handla om :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela